Att få bra ljud när jag filmar

Något som kan vara riktigt kruxigt och lite svårt är att få till ett bra ljud på filmerna som jag spelar in. För det händer att jag är på någon konsert eller en kompis spelar och sjunger, då vill jag ju att ljudet ska vara perfekt. För som Queen Cobra kan jag inte göra halv taskiga filmer med dåligt ljud.

Om jag har förstått det rätt så är det faktiskt ljudet som är viktigaste i en film. Det förvånade mig också när jag läste om det. Men när jag väl började tänka efter så är det egentligen inte så konstigt. En bild säger ju mer än tusen ord. Då kan du själv tänka dig vad en film utan ljud berättar för dig.

Du kan själv tänka dig om du skulle gå på bio och där inte var något ljud till filmen, snacka om en flopp och totalt ointressant film. Därför har jag allt mer börja tänka på ljudet när jag filmar då ljudet behöver vara viktigt när jag ska se på filmen sen eller lägga ut den på nätet.

En av de första och viktigaste sakerna som jag har börjat tänka på är att jag försöker komma så nära som möjligt det jag filmar. Micken i mobilen är inte skapt för att spela in ljud från långt håll. Det räcker med att minska avståndet till hälften och ljudet blir fyra gånger bättre.

Dessutom kan jag sänka inspelningsvolymen, som i sin tur minskar bruset och den så kallade ”rumsakustiken” mycket, vilket gör att ljudkvaliteten ökas betydligt! När jag kan kontrollera inspelningsplatsen så brukar jag se till att det inte ska eka eller finnas ljusreflektioner. För att minska på detta så brukar jag se till att det finns mattor och stoppade möbler i rummet.

Men något som är A och O är att se till att hålla mobilen stilla. Inte bara för att bilden inte ska bli skakig utan för att varje gång man rör på mobilen hörs det på filmen. Numera brukar jag blir riktigt nöjd med ljudet på mina filmer!

mts_sociallyviral