Mobilen och bilen

De flesta känner förhoppningsvis till att man inte får lov att använda en mobiltelefon hur som helst när man kör bil. När detta blev en lag var det en omställning för många, men en väldigt bra regel vad gäller säkerheten. Du kan dock fortfarande få användning av din mobil när du kör eller åker, det gäller bara att anpassa vilka funktioner och framför allt hur du använder mobilen när du vistas ute på vägarna. Säkerheten först. Men nöjet du får av att använda dig av via mobilen, vill du såklart inte heller gå miste om.

Musik via FM-sändare

Om du vill lyssna på annan musik än det som spelas på radion när du åker eller kör bil, så kan du göra det på ett enkelt sätt via en fm sändare som smidigt kopplas in i uttaget vid instrumentbrädan. Det finns även andra tillbehör som gör det enkelt för dig att lyssna på den musik du har i mobilen. Du kan göra detta via Bluetooth eller särskilda kablar, vilket innebär att du kan förbereda dina egna listor i mobilen för hela bilfärden. Givetvis kan du fortfarande inte sitta och justera med händerna via mobiltelefonen hur som helst, men det kan finnas möjligheter att ändra med hjälp av bilens stereo. Den långa bilresan är räddad!

Prata i telefon under bilkörning

Du får lov att prata i telefon men du får inte lov att hålla mobilen i handen när du kör. Be en medpassagerare om hjälp när det finns möjlighet till det. Därutöver är det ditt ansvar att själv avgöra om det är läge att prata i telefon eller ej, beroende på hur mycket fokus samtalet tar från vägen samt hur komplicerad trafiksituationen som du befinner dig i är. Om du ska ringa ett samtal kan du ofta välja en röststyrd funktion via många telefoner, där du ber om en uppringning och på sätt kan hålla händerna fria på samma gång. Dessutom finns det numera många bilar som gör det möjligt att ringa med en telefonfunktion eller via Bluetooth, så att du kan kontrollera samtalet via instrumentbrädan. Du kan även använda handsfree förutsatt att du själv känner att fokuset ligger på bilkörningen.

GPS

Det är vanligt att man använder GPS via mobiltelefonen när man ska bege sig till nya platser. Det finns många bra appar för detta, både de som är gratis och de som kostar. För att använda dessa på ett trafiksäkert sätt ska du lägga in slutdestinationen och välja rutt innan du börjar köra.

Så trots förbud och säkerhetsrisker, så finns det faktiskt mycket den moderna mobilen kan hjälpa till med när man är ute och kör bil. Det finns en uppsjö av appar som riktar in sig på bilkörning med information om allt från parkeringsplatser till uppladdningsstationer för E-bilar, för att nämna några.

mts_sociallyviral