Välja mobil till barnen

När det börjar bli dags att köpa den första egna mobilen till sitt barn finns det en hel del man kan tänka på innan man gör köpet. Många barn har fram tills den punkten lånat sina föräldrars telefoner och kanske är den första mobilen helt enkelt en gammal som barnet fått då någon annan familjemedlem bytt upp sig. När man köper en ny mobil till sitt barn är det bra att tänka på vilka behoven är och naturligtvis hur mycket den får kosta. En riktigt dyr mobil kan vara onödigt om barnet inte använder alla funktioner och det är heller inte så roligt om den försvinner. Att ha en mobil idag är standard för de flesta människor när tekniken är en sådan stor del av vår vardag, med allt ifrån röststyrning med google home i våra hem till självkörande bilar på våra vägar.

Riskerna

De största riskerna är att mobilen försvinner och att glaset spricker. Därför kan det vara bra att använda särskilda appar som kan spåra upp telefonen och även satsa rätt hårt på skyddsglas, exempelvis pansar-glas och ett hårt telefoncase. När det gäller barn och mobiler är det klokt att utgå ifrån, att det helt enkelt är en tidsfråga innan den tappas i asfalten första gången. En mobil med för stor skärm kan bli otymplig för barns mindre händer, vilket också gör att den lätt glider ut ur handgreppet.

Mellanprisklass

Vill man ändå ge en kvalitativ telefon är det bäst att sikta in sig på någon i mellan-prisklassen, då får man en kompromiss mellan kvalité och att slippa oroa sig för att en tredjedel av månadslönen bara försvinner om telefonen gör det. Barn använder också sina mobiler på ett annat sätt än vuxna även om många spel faktiskt spelas av alla generationer. Det är bra att satsa på ett rejält laddbart batteri för batteriet laddas snabbt ut när barnet springer runt och exempelvis fångar Pokemons eller tittar på youtubeklipp på semesterresan. Det är inte alltid en väggkontakt finns inom räckhåll. Ett tips är att välja ett extrabatteri som med lite större kapacitet och att ha en tillräckligt lång laddningskabel.

Viktigt med dialog

Det är bra att på förhand gjort upp riktlinjer för hur mobilanvändandet ska se ut för barnet. Man kan även gå igenom vad som är olämpligt att göra, exempelvis filma en kompis som är ovetande. Det finns även regler till hur bilder får publiceras och det är föräldrarna som har ansvaret över sina barn att mobilerna inte används på fel sätt. När ett barn får sin egen mobiltelefon räcker man även över en nyckel till att använda internet. Det finns en hel del inställningar som går att göra på de flesta mobiler, och via en del mobiltelefonabonnemang kan föräldrarna administrera när internet ska vara tillgängligt. Det går också att ställa in åldersnivåer på de appar som ska erbjudas. När barnen sedan vill köpa saker, lämnar föräldrarna ofta ut sina kreditkortsnummer och då är det viktigt att man efter köpet raderar informationen man skrivit in, så barnet av misstag inte köper produkter för tusentals kronor , något som hänt många familjer.

mts_sociallyviral